Kako prihraniti pri kurjavi in ogrevanju doma?
| Članek je bil prebran 681 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Ogrevanje je eden izmed večjih stroškov vsakega gospodinjstva. Ker se cene številnih energentov, ki se uporabljajo za ogrevanje, iz leta v leto višajo, so številni postali zelo iznajdljivi pri iskanju raznih načinov, s katerimi bi ta strošek vsaj nekoliko znižali. Seveda je najboljša rešitev, da zamenjate sistem ogrevanja in tako npr. iz kurilnega olja preidete na pelete ali na toplotno črpalko, toda pri tem gre za več tisoč evrov vredno naložbo, ki se ne povrne čez noč in si je marsikdo ne more privoščiti. Zaradi tega smo za vas zbrali nekaj cenejših in enostavnejših nasvetov, kako lahko že to kurilno sezono prihranite pri stroških ogrevanja.

radiator–          Alu folija za izolacijo

Ena izmed cenejših opcij, s katerimi lahko prihranite pri ogrevanju je, da na steno, neposredno za radiatorji, namestite posebno alu folijo, s katero toploto, ki bi sicer prehaja skozi steno ali se vsaj deloma izgubljala, v veliki meri odbijete nazaj v prostor. Alu folija ni draga, običajno pa se kupi v večjih rolah, nato pa jo izrežemo v poljubnih dimenzijah (prilagojenih dimenzijam posameznega radiatorja) in tako zaščitimo radiator tudi iz njegove notranje strani. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da lahko na tak način v prostor povrnemo velik del sevalne toplote radiatorja, na ta način pa občutno dvignemo temperaturo prostora. Alu folija pri tem deluje odbojno, kakor zrcalo in na ta način izničuje ogrevanje zunanje stene.

–         Zatesnite okna in vrata

Pogosto so težave z visokimi stroški ogrevanja povezane tudi s slabo zatesnitvijo oken, balkonov ali vrat. Zaradi tega je v notranjosti prostora zelo težko vzdrževati prijetno bivalno temperaturo. Najlažje je ob tem seveda zamenjati okna ali vrata, toda to je dražji poseg, zato se mnogi na vrat na nos zanj ne bodo odločili. Precej cenejša, pa prav tako precej učinkovita rešitev je menjava tesnil. Skozi uporabo se tesnila namreč obrabijo, to pa pomeni, da v notranjost prostora lahko pronica več hladnega, zunanjega zraka.

–         Na radiatorje namestite termostatske ventile

Dobra rešitev so tudi termostatski ventili, s katerimi natančno uravnavamo, na katerih stopinjah želimo imeti ogret prostor. Ventile se namesti na posamezen radiator, nato pa določi stopnjo, do katere radiator segreva prostor. Ko je temperatura v prostoru dosežena, radiator avtomatsko prekine z ogrevanjem, vi pa privarčujete z ogrevanjem. Za razliko od običajnih ventilov na radiatorju, so termostatski narejeni tako, da radiator izklopijo, ko je temperatura v prostoru dosežena, medtem ko se običajni radiatorji regulirajo zgolj ročno, sicer delujejo ves čas.

–         Ponoči uporabite rolete

Ponoči je smiselno uporabiti rolete, saj na ta način okna dodatno zaščitimo pred vdorom mrzlega zraka. Rolete je pri tem potrebno zapreti povsem do konca, brez vmesnih prostorov, na ta način pa skozi ne prehaja zunanji, neogret zrak. Podoben učinek zapore dosežemo tudi v poletnem času, ko so zunanje temperature zelo visoke in želimo v prostoru ohraniti hladnejši zrak.

Pogosto so visoki stroški ogrevanja tudi posledica tega, da ljudje pretirano ogrevamo bivalne prostore. Če samo za pol stopinje ali za stopinjo Celzija znižamo temperaturo prostora, so lahko prihranki pri ogrevanju zares vidni, medtem ko z nekoliko nižjo temperaturo v bivalnih prostorov ne vplivamo negativno na bivalno ugodje.

Celzija Čez dan kurite po potrebi

–         Menjajte okna ali vhodna vrata

Energetsko učinkovita možnost je tudi zamenjava oken in vhodnih vrat. Na ta način lahko bistveno zmanjšamo stroške ogrevanja, toda po drugi strani je to iz finančnega vidika precej večji zalogaj, kakor ostali, zgoraj predstavljeni nasveti. Preverite, kakšna je izbira vhodnih vrat in oken.

Preberite tudi, kako poteka obnova starejše hiše.

© 24. 06. 2018 - 51.si. Oglaševanje.