Očistite svoj dom na naraven način
| Članek je bil prebran 742 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Vse več gospodinj se odloča, da bo svoj dom skušalo očistiti na naraven način, torej brez uporabe agresivnih in okolju škodljivih čistil. Številna čistila so zelo škodljiva tudi za kožo, nekatera pa imajo tako močan učinek, da razjedajo celo stare, vodovodne cevi. Čeprav je na policah trgovin vse več različnih čistil, pa je mogoče svoj dom brezhibno očistiti tudi samo z uporabo nekaj naravnih izdelkov, ki jih ima večina gospodinj vsak dan pri roki. Pa si poglejmo, kako se z naravnimi čistili lotiti nekaterih najbolj problematičnih kotičkov našega doma!

soda bikarbonaKopalniške (ali kuhinjske) fuge

Ena izmed najbolj motečih umazanij je gotovo plesen in ostale nečistoče, ki nastanejo na fugah med ploščicami v kopalnici ali kuhinji. V kopalnici so fuge ves čas na udaru zaradi vlage in plesni, v kuhinji pa je največja težava maščoba, ki na fugah pristane zaradi kuhanja. Dodatna težava je tudi ta, da je potrebno fuge čistiti redno, saj na žalost večine izmed nas, zelo hitro postanejo umazane. Danes se tako veliko ljudi pri prenovah že odloča za sive ali celo rjave oz. temnejše fuge, na katerih se umazanija ne vidi tako močno. No, vsem tistim, ki pa se spopadamo z belimi, pa bo mogoče prav prišel naslednji nasvet.

Zmešajte en lonček sode bikarbone, 5 jedilnih žlic alkoholnega kisa in vodo. Vode dodajajte toliko, da nastane gosta pasta. Pripravek nanesite na fuge in pasto pustite delovati vsaj 10, še bolje pa 15 minut. Po tem času fuge dobro skrtačite z zobno ščetko, nato pa jih sperite z vodo in obrišite s suho krpo. Rezultat je zares presenetljiv, saj rumene, sive, rjavkaste, skratka umazane fuge ponovno postanejo bele, kopalnica pa je videti kot nova.

Pralni stroj

Vsakdo, ki je kdaj že imel težave s pralnim strojem ve, da je za dobro in dolgo delovanje te naprave, ključno redno čiščenje in pravilno vzdrževanje. Še toliko bolj je to pomembno pri pralno-sušilnih strojih, kjer se pomanjkanje pravilnega vzdrževanja rado pokaže še toliko prej. Pri pralnih ter pralno-sušilnih strojih je tako priporočljivo vsaj enkrat na mesec očistiti filter, po vsakem pranju pa je dobro rob bobna očistiti raznih muckov, prahu, itd. Enkrat na mesec je mogoče pralni stroj enostavno očistiti tako, da vanj zlijemo 1 dcl alkoholnega kisa, nato pa prazen stroj nastavimo na program kratkega pranja in na 90 stopinj. S tem stroj oz. boben zaščitimo pred nabiranjem vodnega kamna, prav tako pa boben tudi razkužimo. Pralni stroj lahko očistimo tudi tako, da v boben stresemo 5 jedilnih žlic citronske kisline, 5 jedilnih žlic sode bikarbone in 10 kapljiv eteričnega olja (npr. pepermint). Prazen stroj zaženemo, lahko na 50 stopinj. Boben je po pranju čist in lepo dišeč.

Štedilnik

Na zelo enostaven način je mogoče očistiti tudi štedilnik – ne glede na to, ali imate steklokeramično ploščo, indukcijo ali običajni plinski štedilnik. Štedilnik je najlažje očistiti tako, da na ploščo potresete malo sode bikarbone, nato pa po celotni plošči pokapate vodo. Zmes malo pustimo delovati, nato pa ploščo temeljito podrgnemo in na suho obrišemo. Posebna težava so tudi robovi kuhalne plošče, saj se umazanija rada nabira med kuhalno ploščo in pultom. To je najlažje očistiti z leseno palčko za ražnjiče ali pa z zobotrebcem.

Pečica

Na čistočo pečice pogosto pozabimo, saj pečica ni tako močno na očeh kakor npr. kuhalna plošča, fuge ali hladilnik. Zato se umazanija, ki nastane pri peki, običajno nabira dolgo časa, to pa pomeni trdovratne in mastne madeže. Če se želite lotiti čiščenja pečice na naraven način, za to opravilo potrebujete 0,5 dcl alkoholnega kisa, 1 lonček sode bikarbone, vodo, kuhinjske krpe (papirnate brisačke) in sesalec. Najprej se s sesalcem lotimo drobtin. Nato pa pečico popršimo z alkoholnim kisom, na to pa posujemo s sodo bikarbono. Zmes pustimo delovati vsaj 30 minut, še bolje pa je, da zmes deluje eno uro. Nato z mokro gobico odstranimo umazanijo, kjer je treba madeže tudi močneje podrgnemo. Na ta način gre večina trdovratnih madežev brez težav stran. Na koncu pečico obrišemo do suhega s papirnatimi brisačami. Mreže v pečici se je najbolje lotiti tako, da jo najprej popršimo z alkoholnim kisom, čez pa posujemo sodo bikarbono. To pustimo na mreži približno 5 minut, nato pa mrežo za 15 minut pomočimo v vrelo oziroma zelo vročo vodo. Umazanija, ki ostane na mreži, se najlažje očisti z žičnato gobico.

Hladilnik

Hladilnik je najlažje na dolgi rok očistiti tako, da se celotna družina pravilno organizira. Najprej je treba zavreči vsa živila, ki so se nemara že pokvarila, ostala živila pa zložimo iz hladilnika. Nato se lotimo polic hladilnika, ki jih lahko očistimo s toplo vodo. Nekatera živila je pametno shranjevati v plastičnih posodicah, da se pri njihovem shranjevanju ne umažejo police (npr. maslo, kvas, salame, itd.). V tovrstnih posodicah je smiselno shranjevati tudi parmezan in podobna živila, ki se zlahka raztresejo in povzročijo pravo razdejanje. Predal za sadje in zelenjavo je najlažje očistiti tako, da živila shranimo v  plastične posode, tako da prekrijemo čim večji del dna hladilnika. Pri tem posod ne pokrivamo, da živila ostanejo na zraku.

Preberite si tudi, kako poteka spomladansko čiščenje omare! Več!

© 24. 06. 2018 - 51.si. Oglaševanje.