Prtljažnik na strehi ali na zadku – za kaj se porabi več goriva?
| Članek je bil prebran 520 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Pred nami so poletne počitnice in marsikdo izmed nas si svojega dopusta ne zna predstavljati brez svojega kolesa ali druge prtljage, za katero pa v notranjosti vozila lahko hitro začne primanjkovati prostora. Slovenci smo še posebej znani kot veliki ljubitelji različnih športnih aktivnosti, zato marsikatera slovenska družina na počitnice s sabo pelje kolesa, sup deske, deske za surfanje, itd. Pri tem je mogoče zunanje prtljažnike na svojem avtomobilu prevažati na dva načina – bodisi tako, da jih namestimo na streho avtomobila bodisi tako, da jih namestimo na njegov zadek. Ne glede na to, za katero verzijo se ponavadi odločite, je najpomembneje gotovo to, da prtljažnik zares dobro pritrdite na svoj avtomobil in namestitev raje dvojno preverite. Dogaja se namreč, da zunanjih prtljažniki s prtljago vred odletijo z avtomobila neposredno na avtocesto, to pa seveda lahko povzroča hude prometne nesreče, v najboljšem primeru pa slabo voljo in dodatne skrbi.

citroen siVeč vrst zunanjih prtljažnikov

Ko se odločamo, kako bi povečali kapacitete za prtljago, se lahko odločamo med različnimi vrstami prtljažnikov, npr. prtljažniki za kolesa ali smuči, za strešne kovčke, za kovčke za pripomočke pri vodnih športih, razni nosilci za tovor, itd. Pri končni odločitvi naj pretehta enostavno pritrjevanje in čim bolj dostopna uporaba prtljažnika. Če se odločimo, da bomo dodatno prtljago prevažali na strehi, je osnova strešni prtljažnik. Gre za dve palici prečno, ki sta pritrjeni na strehi, nanju pa je mogoče pritrditi razne druge nosilce, s katerimi se nato vozi raznolik tovor. Pri nakupu je treba paziti le na različne znamke in modele, ker vsak prtljažnik ne bo mogoče kombinirati z vsakim avtomobilom. Nekateri se že pri nakupu svojega vozila odločijo kar za sistemske prtljažnike, v okviru dodatne opreme.

Kaj pa če prtljago na pot s sabo vzamete z novim Citroen Jumpy? Zagotovljeno dovolj prostora za vse – več informacij tu!

Med uporabo večkrat preverite prtljažnik

Tudi, če ste nameščeni prtljažnik večkrat preverili pred vožnjo, ga je med samo vožnjo smiselno še vedno večkrat preveriti. Po prevoženih kilometrih se namreč lahko vijaki, vezi ali pritrdila ravno toliko razrahljajo, da prevažanje ni več varno. Po potrebi je zato smiselno prtljažnik ponovno zategniti. Vedno je treba upoštevati največjo dovoljeno težo tovora seštevek teže tovora in prtljažnika skupaj) in navodila proizvajalca. Hitrost vožnje je treba pri prevažanju zunanjega prtljažnika seveda prilagoditi – načeloma naj ne bi prekoračili 100 ali 110 km na uro. Ker je avtomobil težji, je daljša zavorna pot, vanj se uprejo večji bočni sunki vetra, itd. Preden se vozite pod nizkimi podvozi ali drugimi ovirami nad streho avtomobila, se prepričajte tudi, da boste z avtomobilom lahko zapeljali skozenj.

Poraba goriva in zunanji prtljažniki

Ko prtljažnika ne potrebujete nujno, ga dosledno odstranjujte z avtomobila, saj je to iz vidika porabe goriva najbolj racionalno in gospodarno. S sabo na pot vzemite samo tisto, kar potrebujete, s tem pa se nemara lahko izognete uporabi zunanjega prtljažnika. Poraba s strešnim kovčkom se namreč lahko poveča za kar liter na 100 km. Še bolj potratno je prevažanje koles, saj naj bi posamezno kolo pomenilo kar 1,2 l večjo porabo na 100 prevoženih kilometrov. Kljub temu naj bi bilo prevažanje koles na strehi bolj varčno kakor prevažanje na zadku avtomobila. Kolesa na zadku avtomobila namreč ustvarjajo neugodne vrtince zraka, ki poslabšajo količnik zračnega upora, to pa pomeni večjo porabo goriva. Končna poraba je sicer odvisna od aerodinamične oblike samega avtomobila, strokovnjaki pa so si enotni, da bi si bilo povprečna kolesa na dopustu ceneje izposoditi ali celo kupiti, kakor jih prevažati na avtomobilu. izjema so zgolj vrhunske specialke ali gorska kolesa. Kolesa so precej problematična tudi v primerih sunkov vetra, ko lahko nepričakovano in nepredvidljivo zgrmijo s strehe na tla.

Preberite si tudi prispevek o Citroenovem modelu DS4!

© 24. 06. 2018 - 51.si. Oglaševanje.