Najbolj priljubljene pasme mačk pri nas
| Članek je bil prebran 843 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

Mačke so izjemno priljubljeni hišni ljubljenčki. Poleg psov so mačke gotovo tudi najpogostejša domača žival. Pri nas ima veliko ljudi mačko, vsako leto pa je tudi vse več takih, ki se odločajo za pasemsko mačko. Zaradi tega je v zadnjih letih mogoče opaziti naraščanje števila pasem. Vsaka pasma mačke ima svoje specifične lastnosti in posebnosti. Pasme se med sabo ločijo tako po fizičnih lastnostih (videz mačke), kakor tudi po značaju oziroma karakterju pasme. Kljub temu pa so najpogostejše in najbolj priljubljene pasme mačk pri nas naslednje: perzijska, britanka, norveška gozdna mačka, maine coon, siamska mačka in orientalka.

siamska mačka

Pasma: Siamska mačka

Perzijska mačka (Perzijka)

Perzijko prepoznamo po veliki glavi z zelo majhnim in širokim nosom, okroglih očeh, košatem repu, debelih tačkah in zelo košato dlako, ki nekako lebdi ob telesu mačke. Dlaka terja od lastnika vsakodnevno krtačenje, pa tudi sicer je nega te mačke nekoliko zahtevnejša. Perzijke se pojavljajo v več kakor 300 različnih barvnih variantah. Perzijske lahko nastanimo tako v stanovanje kakor v hišo, za karakter pa je značilna velika navezanost na lastnika. Pri tej pasmi je potrebno biti pozoren na zdravje, saj so te mačke nekoliko bolj občutljive, zelo hitro jim postane tudi vroče.

Britanka

Britanka je zelo krepka in čvrsta pasma mačk, ki jih odlikuje miren karakter. Najbolj tipična barva dlake je modro siva, čeprav se pasma lahko pojavlja tudi v drugih barvnih različicah. Nega te pasme ni zahtevna, zato se za to pasmo odločajo tudi tisti, ki se prvič srečujejo s hišnim ljubljenčkom mačko.

Norveška gozdna mačka

Dolgo časa nordijske gozdne mačke nismo poznali zunaj meja njene nordijske domovine. Mednarodno so pasmo tako priznali leta 1977. Ta pasma je izrazito odporna, odlikuje pa jo gosta podlanka, ki mačko ščiti pred mrazom. Zelo močna, mastna in vodo-odbojna je tudi krovna dlaka. Te mačke imajo zelo prijazen značaj in so družabne – rade so tako v družbi lastnika in drugih ljudi, kakor v družbi drugih mačk.

Maine coon

Ta pasma prihaja iz ZDA in je pri nas gotovo med najbolj popularnimi pasmami. Za razliko od ostalih pasem mačk, se ta pasma izrazito naveže na svojega človeškega lastnika. Zaradi tega se je te pasme prijel vzdevek mačka – pes oziroma mačka, s pasjim karakterjem.  Gre za eno izmed najstarejših in največjih pasem, saj samci lahko tehtajo tudi do 12 kg.

Siamska mačka (Siamka)

Ta mačka prihaja iz Tajske (Siam), odlikuje jo graciozno gibanje, elegantno telo in modre oči. Po mnenju mnogih je Siamka ena izmed najlepših pasem, to pa jo dela tudi za eno izmed najbolj priljubljenih. Značaj te pasme je zelo temperamenten in igriv, prav tako so te mačke zelo glasne. Njihovo oglašanje je zelo zavijajoče, zato ta pasma ni primerna za tiste, ki si tega od svoje mačke nemara ne želijo.

Orientalka

Kratkodlaka orientalka je sorodnica pasme Siamka. Gre za zelo pametne, radovedne in navihane mačke, ki od lastnika terjajo precej pozornosti. Orientalke so tudi precej zgovorne oziroma klepetave mačke. Imajo dolge glave, klinaste oblike, oči pa poševne barve. Zanje so značilna velika ušesa, ki so daleč eden od drugega. Telo je zelo vitko, mišičasto in elegantno. Te mačke imajo kratko dlako, brez podlanke.

Več o pasmah mačk pa še na: Zivalice.si: pasme mačk.

Preberite si tudi nekaj o opremi družinskega doma z lesom. Več!

© 24. 06. 2018 - 51.si. Oglaševanje.