Z lesom opremljena družinska hiša
| Članek je bil prebran 701 krat.
Slabo!Zadostno!Dobro!Prav dobro!Odlično!

V preteklosti je bilo tovrstnega kombiniranja klasične gradnje s sodobnimi lesenimi elementi manj, danes pa tovrstne stilske preobrazbe oziroma prenove postajajo vse bolj priljubljene in pogoste. Mnoge družinske hiše, ki so v preteklosti imele povsem klasičen videz, z lesenimi dodatki in elementi tako postanejo sodobnejše in v mnogih pogledih tudi trajnejše. Leseni dodatki pa še zdaleč niso samo lesena vhodna vrata in lesena okna, čeprav že z lesenim stavbnim pohištvom lahko povsem spremenimo videz objekta. Tu so namreč še lesene pergole, leseni nadstreški, lesena polkna, ki ne zakrivajo samo oken, ampak tudi večje zastekljene površine ali odprte strani terase, leseni dekor in še bi lahko naštevali. Pa si poglejmo, kako iz klasično grajene hiše lahko ustvarimo sodoben in trajnosten dom.

lesDružinska hiša po meri družinskih članov

Družinska hiša mora biti v prvi vrsti funkcionalna. To pomeni, da se lepo prilagaja družinskim članom, njihovim potrebam, navadam in življenjskemu slogu družine. Dom naj bi bil torej že pri načrtovanju zasnovan s poznavanjem življenja neke družine. Žal je pri starejših hišah, ki jih obnovimo, manevrskega prostora za prilagoditve manj, nikakor pa ni nemogoče, da tudi v obnovo vključimo glavne potrebe oziroma zahteve določene družine. Nekatere elemente na koncu vendarle dodamo tudi iz povsem dekorativnega razloga. Vendarle pa mora imeti funkcionalnost prednost pred zgolj dekorjem. Družinska hiša naj bi bila zasnovana tako, da so bivalni prostori obrnjeni proti zahodu (kuhinja, dnevni prostor, jedilnica), spalnice in kopalnice pa so lahko postavljene na severni, južni ali vzhodni strani hiše. Bivalni prostori naj bi načeloma imeli večje zastekljene površine kakor spalni. Dobro je, da je bivalni del hiše vsaj s hodnikom, stopniščem ali predelno steno ločen od spalnih prostorov. V notranjosti je smiselno uporabljati podobne elemente kakor zunaj. In ker je les zmeraj v modi ter daje v kombinaciji s klasično grajenimi objekti zelo sodoben videz, je smiselno tudi pri opremljanju notranjih prostorov vključiti tudi les. Zelo sodobnega videza so tudi lesena vhodna vrata, ki lesene zunanje elemente povezujejo z lesom, ki ga uporabimo pri notranjem opremljanju.

Les – večen material

Les so pri urejanju ali gradnji domov uporabljali že tisočletja. Ker je zelo v trendu, ga je mogoče smiselno uporabiti tudi danes. Pri klasično grajenem objektu to pomeni, da lahko poleg hiše postavimo lesen nadstrešek za en ali dva avtomobila, na vrt pa leseno uto. Dekor, ki se lepo poda zraven, so lesena cvetlična korita, v katere posadimo okrasno rastlinje. Okolico hiše je potrebno zasnovati celovito, kar pomeni, da izbiramo iste materiale, ki so usklajeni tudi v barvnih tonih. Nekateri se odločijo tudi z to, da dele hiše »oblečejo« v les ali lesena polkna. Polkna so lahko zelo lep, pa tudi koristen element – še zlasti, če z njimi lahko koristno zastremo bivalne prostore ali pa pred vetrom zaščitimo teraso. Na vrtu si lahko, če je seveda dovolj prostora, lahko v lesu postavimo še letno kuhinjo z jedilnico. Z lesenimi polkni ali kombinacijo lesene konstrukcije in vzpenjajočih se rastlin lahko dosežemo zadovoljivo zasebnost. Med raznimi drevesnimi vrsti se za zunanje lesenem dodatke in elemente ogromno uporablja smreka, ki je avtohtona in je zelo lepega videza.

© 24. 06. 2018 - 51.si. Oglaševanje.